laekense herders of dazzling ruby ras

Het Ras

De LAEKENSE HERDER is met de Groenendaeler, de Mechelaar en de Tervuerense Herder één van de vier variëteiten van de Belgische Herder. Identiek gebouwd, maakt de vacht het verschil. De dubbele vacht beschermt de Laekense Herder tegen regen en koude. Tweemaal per jaar wordt de stevige bovenvacht geplukt, de zachte ondervacht geeft de hond tijdelijk een heel ander uiterlijk.

Rustig en vriendelijk van aard, gehoorzaam, alert, weinig eisend maar als een echte herdershond waaks, sterk hechtend aan zijn of haar baas is de Laekense Herder ideaal voor een hondenliefhebber, die graag sport of werkt met de hond.Het ontstaan van de naam LAEKENSE HERDER is voortgekomen uit het waar gebeurde verhaal als volgt :

Wijlen de koningin Marie-Henriëtte wandelde met hare “schipperkens”in het park te Laeken en zag hare lievelingen overrompeld door één dier schepers die niet dulden konden dat kleine deugnieten de kalm grazende schapen in de war stuurden.

Na zijn hond teruggeroepen te hebben wilde schaaphoeder Janssens zich verontschuldigen bij de koningin. Maar Hare Majesteit stelde hem gerust door te zeggen dat de schepershond niets anders gedaan had dan zijne plicht, en hij geene berisping verdiend had.

Integendeel: Zij vond het werk van deze herder zodanig indrukwekkend dat Janssens van haar een privilege kreeg: namelijk al de nakomelingen van deze hond mocht Janssens in de toekomst “LAEKENSE HERDERS “ noemen.

Uiterlijklaekense herders of dazzling ruby ras

De Laekense herder heeft een ruwharige rossige vacht. De staart en de snuit hebben soms een iets donkerder beharing. De schofthoogte is 58 cm voor teefjes en 62 cm voor reuen. Het gewicht varieert van 20 tot 30 kg.

Vachtverzorging

De vacht moet 2 keer per jaar getrimd worden wanneer de vacht trimrijp is, om de dode haren te verwijderen.Verder is af en toe kammen met een grof getande kam voldoende. Voor de rest vergt een Laekense weinig onderhoud. Nochtans is het aan te raden om de pup tijdens de habituatie periode hier al aan te gewennen aan kammen en borstelen om later probleemloos te kunnen trimmen aan de hond. De eerste puppyvacht kan rond de 13 weken al verwijderd worden.

Sommige mensen vinden dit jammer omdat de pup er dan niet meer zo “fluffy “ uit ziet. Doch dit komt de vacht later wel ten goede.

Het vraagt een beetje oefening en misschien eens laten voordoen door de fokker maar uiteindelijk kan je dit na verloop van tijd makkelijk zelf. Het schept dan ook nog eens een extra sociale band met je hond indien je dit zelf doet.

laekense herders of dazzling ruby ras

Aard

Het is een moedige oplettende hond die qua kwaliteiten zeker niet moet onderdoen voor zijn 3 andere Belgische broeders. Hij heeft een vrij dominantie aard en is zeer gehecht aan zijn eigen roedel.

Zoals alle andere Belgische herders wordt hij vaak als waakhond en/of gezinshond gehouden.

Hieronder enkele foto's van de 4 Belgische Herders. De Laekense vertegenwoordiger is onze Dazzle !!!

laekense herders of dazzling ruby raslaekense herders of dazzling ruby ras